Boeken bestellen

Onderstaande boeken zijn te koop in de Museumwinkel, maar kunnen ook telefonisch besteld worden bij de Maatschappij van Weldadigheid: 0521 381225

Koloniën van Weldadigheid

Een unieke geschiedenis in woord en beeld
Auteur: T. Dekker
Prijs: € 8,50

Een makkelijk leesbaar en visueel aantrekkelijk boekje dat het verhaal van de Maatschappij van Weldadigheid op een toegankelijke manier vertelt. Tekst, ontwerp en fotogebruik zijn afgeleid van de vernieuwde museumexpositie.

Het boekje is heel geschikt om cadeau te doen of als sprekende herinnering aan het museumbezoek.

Een Steen in de vijver

Auteur: L. Lambregts
Prijs: € 9,50

Een bondig en historisch overzicht van het ontstaan van en het leven in de koloniën van Weldadigheid.

 

 

 

 

Willem en Marianne         

Auteur: L. Lambregts
Prijs: € 8,40   tijdelijk niet leverbaar

Hofschandalen in Frederiksoord?  Op 5 juli 1820 werden de kinderen Willem en Marianne der Nederlanden ingeschreven als bestedelingen in de koloniestamboeken. Het verhaal gaat dat het buitenechtelijke kinderen waren van de Prins van Oranje, de latere Koning der Nederlanden Willem II.

Hij zou de kinderen verwekt hebben bij zijn toen minderjarige maitresse….

De Proefkolonie

Auteur: W. Schackmann
Prijs: € 15,00

“De proefkolonie is een bijzonder boek. Het verhaal leest dankzij het goed gepresenteerde archiefmateriaal als een ‘oral history’”, aldus DE VOLKSKRANT. “Een eigentijds en verhalend geschiedenisboek in de traditie van Geert Mak en Frank Westerman”. DAGBLAD VAN HET NOORDEN.

 

 


Het pauperparadijs

Auteur: Suzanna Jansen
Prijs: € 15,00

Een aangrijpende familiegeschiedenis die begint in Amsterdam-Noord tijdens de crisisjaren en terugvoert naar het sobere leven in de bedelaarskolonie Veenhuizen. Suzanna Jansen volgt vijf generaties van haar familie.”Een wondermooi, aangrijpend boek”. HP/DE TIJD

 

 

 Vrij in de Kolonie

Auteur: Daniëlle Schothorst en Wil Schackmann
Prijs: € 14,95

Een ‘dubbelboek’ over het leven in de Maatschappij van Weldadigheid.

 

 

 

De kinderkolonie

Auteur: Wil Schackmann
Prijs: € 21,99

Wil Schackmann vertelt over de wezenopvang in Veenhuizen (1824-1859). In 1824 arriveren de eerste ‘weezen, vondelingen en verlaten kinderen’ in het kinderetablissement. Hier moeten ’s lands meest kansarme kinderen worden opgevoed tot nijvere landarbeiders.

 

 

 

Keien van kolonisten

Auteur: Piet van der Waal
Prijs: € 7,35

Anne en haar vriendin Lieke wonen rond 1820 in het weeshuis van Dordrecht, dat geleid wordt door strenge liefdeloze weeshuisouders. Dan wordt besloten dat de oudste kinderen naar Drenthe mogen verhuizen, waar rond Frederiksoord in koloniewoningen weeskinderen worden opgevangen door de Maatschappij van Weldadigheid.