Verhalenwandeling door de Koloniën van Weldadigheid

Posted by in Geen categorie | april 5, 2017
Reacties uitgeschakeld voor Verhalenwandeling door de Koloniën van Weldadigheid

Op zondag 9 april  nemen deskundige gidsen u mee op een fraaie verhalenwandeling door het ‘Buitenmuseum’ De Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord.  De route voert langs Rijks- en Provinciale monumenten met elk hun geschiedenis.

Nederland telt vele prachtige museumcollecties over geschiedenis, beeldende kunst, natuurhistorie, economie, wetenschap, techniek en volkenkunde. Grote en kleinere musea vertellen onmisbare verhalen. Ze bewaren alles dat van tijdloze, onschatbare waarde is. Collecties zijn het geheugen van een stad, een streek, van ons land en daarmee van onszelf. Elk museum, elke collectie toont een deel van een geweldige rijkdom. Een enorm cultureel kapitaal. U kunt het ontdekken, binnen en buiten de muren van het museum de Koloniehof.

Start: 13.30 uur in Museum de Koloniehof, Frederiksoord

 

Rondrit met de Kolonietram op 2e Paasdag

Posted by in Geen categorie | april 5, 2017
Reacties uitgeschakeld voor Rondrit met de Kolonietram op 2e Paasdag

De nostalgische Kolonietram van Museum de Koloniehof, met plaats voor zo’n 50 passagiers, rijdt op tweede Paasdag maandag 17 april voor de individuele bezoekers. Van 14.00 tot 15.00 uur wordt een prachtige rondrit gemaakt langs de monumenten in het gebied. Een ervaren gids vertelt het boeiende verhaal achter het karakteristieke landschap en de monumentale bebouwing in het koloniegebied. Een ritje met de Kolonietram voegt een aantrekkelijk stukje extra beleving toe aan het museumbezoek.

Kaartjes voor de rit zijn op die dag verkrijgbaar aan de balie van Museum de Koloniehof aan de Koningin Wilhelminalaan 87 in Frederiksoord.

Dag van de cultuur op 8 april- Ervaar de rijkdom aan cultuur in de gemeente Westerveld

Posted by in Geen categorie | april 5, 2017
Reacties uitgeschakeld voor Dag van de cultuur op 8 april- Ervaar de rijkdom aan cultuur in de gemeente Westerveld

De vier musea in de gemeente Westerveld hebben het initiatief genomen om op 8 april het culturele zomerseizoen te openen met een estafette van optredens en speciale presentaties van muziek- en dansgroepen en kunstenaars uit de gemeente. Naast het bijwonen van een grote diversiteit aan optredens kunt u in de musea de tentoongestelde beeldende kunst, keramiek, schilderijen, sieraden en textiele werkvormen bewonderen. Al deze activiteiten en exposities zijn vrij toegankelijk – voor museumbezoek geldt de normale toegangsprijs.  

 

 

 

 

Kunstenaars in De Koloniehof
Textiele werkvormen van Janneke Hogerheijde en Keramiek en schilderijen van Frans en Margriet van de Brink uit Dwingeloo.

Kunstenaars in Museum Valse Kunst|
Schilderijen van Daisy Walraven uit Dwingeloo en beelden van Wessel Bezemer ook uit Dwingeloo.

Kunstenaars in het Oermuseum
Margit Borst uit Dieverbrug zal sieraden tentoonstellen en Trees Stegeman uit Uffelte toont keramiek.

Kunstenaars in Miramar Zeemuseum
Jenny Nes uit Diever toont haar schilderijen en Annette Kiewiet uit Vledder toont stenen beelden.

Zeemuseum Miramar presenteert tevens een tentoonstelling van kunstenares Charlotte Beunders met de titel Verborgen Schoonheid. Er zijn schilderijen te zien met als thema de Zeeuwse onderwaterwereld.

Dit evenement wordt mogelijk gemaakt met steun van alle deelnemers en financiële ondersteuning van de Gemeente Westerveld.

Museum de Koloniehof

Posted by in Geen categorie | maart 7, 2017
Reacties uitgeschakeld voor Museum de Koloniehof

In het Museum de Koloniehof beleeft u het unieke verhaal van de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. De plek waar Johannes van den Bosch in 1818 als sociaal econoom met carte blanche van Koning Willem I invulling gaf aan een sociaal experiment.  De expositie biedt een aansprekend totaaloverzicht van het ontstaan van de Maatschappij, de initiatiefnemer Johannes van den Bosch en een informatieve inspiratiefilm over de gezamenlijke geschiedenis van alle zeven koloniën van 1818 tot 1830. U kunt het leven ervaren van de kolonisten die hier in het gebied hebben geleefd en waarvan de sporen nog steeds zichtbaar zijn in het landschap. Daarnaast zult u vanaf de zomer tevens in de Koloniehof kennis kunnen maken met de nieuwe ontwikkelingen in het gebied op weg naar de mogelijke Werelderfgoedstatus van UNESCO middels een inspirerende tentoonstelling in het gebouw achter de Koloniehof.

Winter Boschfestijn 2016

Posted by in Geen categorie | november 1, 2016
Reacties uitgeschakeld voor Winter Boschfestijn 2016

Buitenevenement voor het hele gezin

winterbosch-spandoek-2016-web

Dit jaar wederom een Winter Boschfestijn bij Museum de Koloniehof in Frederiksoord. Een winters festijn voor het hele gezin in en rond het Museum, op het terrein en in het aangrenzende bos met een knipoog naar de oprichter van de Maatschappij van Weldadigheid: Johannes van den Bosch. Het festijn begint om 13.00 uur en duurt tot 19.00 uur, om alle vuurtjes en lichtjes optimaal tot hun recht te laten komen.

Winterse lekkernijen omlijsten het rijke programma dat het Winter Boschfestijn biedt:

  •  Bosbouw met paardenkracht
  •  Scoutingactiviteiten met o.a. een groot kampvuur
  • De Verhalentram
  • Wil Schackmann presenteert zijn nieuwste boek: De Kinderkolonie
  • Ambachten en demonstraties|
  •  Markt in het aangrenzende bos met o.a. ambachtelijke sfeerproducten, woon- en groendecoraties, streekproducten
  • Winterse lekkernijen
  • Muzikale omlijsting door: Gerard, Drentse zanger en liedjesschrijver en Theatergroep SJEU
  • Vuurspektakel!

Entree: Volwassenen € 4,00 kinderen tot 12 jaar gratis en parkeren gratis

Koloniebelevenis Frederiksoord

Posted by in Geen categorie | juni 26, 2016
Reacties uitgeschakeld voor Koloniebelevenis Frederiksoord

Museum de Koloniehof organiseert dit jaar op zondag 21 augustus de tweede editie van ‘Koloniebelevenis Frederiksoord’. Een dag in het teken en sfeerbeeld van de Maatschappij van Weldadigheid. Het authentieke kolonieleven wordt op een aansprekende manier in beeld gebracht. Het publiek stapt in het leven van de kolonist; werken op het land met en zonder paardenkracht. Vertellers doen op verschillende locaties hun verhaal. Schuif aan in de ‘gaarkeuken’ voor een soepje of andere lekkernij. In een aantal ‘nostalgische werkplaatsjes’ worden vergeten ambachten uitgeoefend, meedoen en uitproberen behoort tot de mogelijkheden. Even helemaal wat anders? Ga blauwe bessen plukken, neem een kijkje bij de Boschexpositie of help mee met het bouwen van een plaggenhut. Kinderen mogen meehelpen in het huishouden en op het land. Ze kunnen een les volgen in het kolonieschooltje en worden voorgelezen over een weeskind dat in de kolonie terecht komt. Om het sfeerbeeld compleet te maken zijn er rondritten met de Kolonietram door het prachtige ‘buitenmuseum’ met z’n tientallen monumenten uit de kolonietijd. Kortom; een uitstapje voor jong en oud in de Koloniën van Weldadigheid, op weg naar Werelderfgoed!

spandoek koloniebelevenis 2016

 

Opening tentoonstelling ‘Koloniekunst’ tijdens museumweekend bij de Koloniehof

Posted by in Geen categorie | april 18, 2016
Reacties uitgeschakeld voor Opening tentoonstelling ‘Koloniekunst’ tijdens museumweekend bij de Koloniehof

Zaterdag 23 en zondag 24 april is het Museumweekend bij Museum de Koloniehof in Frederiksoord. Tijdens dit weekend zal op zaterdag 23 april om 11.00 uur de beeldentuinexpositie van Museum De Koloniehof in Frederiksoord officieel worden geopend. Het thema voor dit jaar in de beeldentuin is ‘Koloniekunst’, met een fraai palet aan kunstwerken. Twaalf kunstenaars uit diverse disciplines hebben werk gemaakt naar aanleiding van het thema. Vanaf zaterdag wordt er een samenwerkingsproject op locatie gemaakt. Ruud Mast en Gejan Stol uit Assen maken ‘Zwaar water’. Het werk zal voornamelijk uit takken, afkomstig uit het koloniebos bestaan. Hoe dit vorm krijgt kunt u zien en beleven vanaf zaterdag. Deze bijzondere tentoonstelling verrast en geeft stof tot nadenken. ‘Koloniekunst’ is te bezichtigen tot 31 oktober 2016. Daarnaast kunt u als bezoeker op zaterdag en zondag vanaf 13.30 uur aanhaken voor een verhalenwandeling door het ‘Buitenmuseum’ langs de monumenten van de Maatschappij van Weldadigheid. Ervaren gidsen vertellen het verhaal achter de prachtige, monumentale gebouwen en de karakteristieke landschapselementen in het gebied. Intrigerende verhalen. U kunt het ontdekken binnen en buiten de muren van het Museum. Museum de Koloniehof is in april geopend van 13.00 tot 16.30 uur.

Rondrit met de Kolonietram

Posted by in Geen categorie | maart 26, 2016
Reacties uitgeschakeld voor Rondrit met de Kolonietram

Museum De Koloniehof in Frederiksoord is beide Paasdagen geopend van 13.00 – 16.30 uur.

De nostalgische Kolonietram van Museum de Koloniehof, met plaats voor zo’n 50 passagiers, rijdt op tweede Paasdag maandag 28 maart voor de individuele bezoekers. Van 14.00 tot 15.00 uur wordt een prachtige rondrit gemaakt langs de monumenten in het gebied. Een ervaren gids vertelt het boeiende verhaal achter het karakteristieke landschap en de monumentale bebouwing in het koloniegebied. Een ritje met de Kolonietram voegt een aantrekkelijk stukje extra beleving toe aan het museumbezoek.

Kaartjes voor de rit zijn op die dag verkrijgbaar aan de balie van Museum de Koloniehof aan de Koningin Wilhelminalaan 87 in Frederiksoord.

Crowdfundingcampagne wegens succes gesloten

Posted by in Geen categorie | februari 3, 2016
Reacties uitgeschakeld voor Crowdfundingcampagne wegens succes gesloten

De crowdfunding van een Koloniewoning van de Toekomst is al na twee van de drie maanden looptijd gesloten wegens succes. De twee ton is in rap tempo opgehaald bij een breed scala aan investeerders. Ze legden bedragen vast voor vijf jaar die variëren tussen de 1.000 en 20.000 euro.

De Maatschappij van Weldadigheid doet zelf voor 70.000 euro mee. Dit voorjaar wordt de woning gebouwd aan de Wilhelminalaan in Frederiksoord om vervolgens verhuurd te worden als ‘proefwoning’. De bedoeling is om geïnteresseerden kennis te laten maken met energieneutraal wonen in een ‘Koloniewoning van de Toekomst in een unieke historische omgeving. Dit bouwproject helpt mee te bouwen aan een toekomst voor het verleden en draagt bij aan landschapsherstel van deze UNESCO-waardige omgeving. Een concept dat aanspreekt, getuige de enthousiaste reacties van de investeerders: ‘Leuk om op deze manier betrokken te kunnen zijn bij het werk van de Maatschappij van Weldadigheid’; ‘Zeer aansprekend initiatief’; ‘Tastbare ondersteuning van Drents Cultureel erfgoed!’; ‘We wonen nu ongeveer 1,5 jaar in een nieuwe koloniewoning naar volle tevredenheid’; ‘Mijn voorvaderen hebben in de kolonie gewoond. Dankzij jullie archief kon ik mijn roots achterhalen’; ‘Nu of nooit’; ‘Voor de toekomst’, zegt een jonge vader en dan nog eentje: ‘Mooie manier om iets tastbaars met je spaargeld te doen!’. Dit voorjaar wordt met de bouw van de woning gestart en naar verwachting kan deze vanaf de zomer verhuurd worden. Hierover later meer.

Crowdfunding Koloniewoning

Posted by in Geen categorie | november 30, 2015
Reacties uitgeschakeld voor Crowdfunding Koloniewoning

Op 1 december is een campagne van start gegaan om via crowd funding de bouw van een Koloniewoning te financieren. Deze woning is bedoeld voor proefwonen op  een uniek historisch plekje in een energieneutrale Koloniewoning van de Toekomst. Dit bouwproject maakt deel uit van gerichte gebiedsontwikkeling om het authentieke Kolonielandschap te herstellen. Met deze campagne willen de Maatschappij van Weldadigheid en het Bouwteam Koloniewoning van de Toekomst een impuls geven aan het bouwproject op weg naar de Werelderfgoedstatus in 2018. Iedereen kan deelnemen aan dit project door voor vijf jaar een bedrag te lenen dat na deze periode met 15% rente (totaal) terugbetaald wordt.

Klik hier voor meer informatie.