Winter Boschfestijn in Frederiksoord

Posted by in Geen categorie | oktober 31, 2017
Reacties uitgeschakeld voor Winter Boschfestijn in Frederiksoord

Op zondag 26 november vindt het vijfde Winter Boschfestijn plaats bij Museum de Koloniehof in Frederiksoord. Een sfeervol buitenfestijn met vuren, lichtjes en stoere demonstraties. Ook dit jaar is de Scouting aanwezig met een groot kampvuur en een buitenprogramma voor de kinderen. In het aan de museumtuin grenzende bos   staan winterkraampjes met o.a. ambachtelijke sfeerproducten, woondecoraties, cadeauartikelen en streekproducten.

Goedmoedige werkpaarden slepen grote boomstammen uit het bos en laten zien hoe de bosbouw met paardenkracht er aan toe ging in de Kolonie. Op het terrein en in het museum is veel te zien en te beleven. Er wordt Staphorster Couture getoond, de lachspieren worden geprikkeld door de Leidse KluchtenCompagnie en Circustheater Easy verzorgd een fraaie show met vuurelementen.

Muzikale sfeermakers zijn Theatergroep SJEU uit Vollenhove en de Drentse zanger Gerard.

Met winterse lekkernijen, verkrijgbaar bij de diverse horecapunten, een Doehuisje en kinderactiviteiten op diverse locaties is het echt een uitstapje voor het hele gezin. Dit unieke festijn speelt zich af tussen 13.00 en 19.00 uur. De entree is € 4,00 per persoon en kinderen tot 12 jaar mogen gratis met hun ouders mee!

Oktobermaand kindermaand activiteit

Posted by in Geen categorie | oktober 5, 2017
Reacties uitgeschakeld voor Oktobermaand kindermaand activiteit

Keutels en drollen

Speurtocht: in het bos en op de hei wonen heel veel verschillende dieren. Je ziet ze niet altijd, want ze zijn heel erg schuw, maar hun drollen verraden dat ze er wel zijn. Welke dieren kun je herkennen aan iets dat ze hebben achtergelaten? Ga op zoek naar de drollen van een das, een ree of misschien wel van een eekhoorn. Neem ook je opa, oma of vader en moeder mee!

Wanneer: Op zondag 8, 15, 22 en 29 oktober, tussen 13.00 – 16.30 uur
Kinderen 4-12 jaar gratis entree

Kinderworkshops: ‘Koekje van eigen deeg’

Posted by in Geen categorie | oktober 5, 2017
Reacties uitgeschakeld voor Kinderworkshops: ‘Koekje van eigen deeg’

In de herfstvakantie kunnen kinderen en ouders deelnemen aan de workshop ‘Koekje van eigen deeg’. Tijdens de workshop leer je hoe je lekkere en gezonde koekjes kunt bakken. Je gaat dan eerst het graan malen. Van het meel maak je deeg, om er vervolgens volkorenkoekjes van te bakken. Je maakt dus letterlijk koekjes van eigen deeg. De koekjes mag je naar eigen inzicht en idee maken.
Let op! Paps, mams, opa of oma mogen ook meedoen!

De workshops worden gehouden op: woensdag, donderdag en vrijdag

18 | 19 | 20 + 25 | 26 | 27 oktober, tussen 13.00 en 16.00 uur

Locatie: De Koloniehof in Frederiksoord
Kosten: kinderen 4,50 euro, ouders 6,00 euro ((incl. entree museum en koekjes)

Bee Green Festival

Posted by in Geen categorie | augustus 21, 2017
Reacties uitgeschakeld voor Bee Green Festival

Stichting Bijen & Zzoo organiseert zondag 27 augustus voor de eerste keer het Bee Green Festival op het terrein van Museum de Koloniehof in Frederiksoord. De bij staat centraal op deze dag. Bee Green Festival is een belevenis voor het hele gezin waar je op een speelse manier kennis kunt maken met dit unieke insect. Leer meer over de bij door bijvoorbeeld mee te doen aan een workshop zoals een insectenhuisje maken of volg het blote voetenpad. Er zijn zoekspelletjes, er is een springkussen en je kunt een leuke selfie maken in een imkerspak. De kleine streekmarkt biedt een gevarieerd aanbod met streekproducten zoals bloemen, groente en fruit, kruiden, waskaarsjes en meer. Even pauze houden en genieten van live muziek dan smaken de diverse lekkernijen nog beter….

Kortom, kom ook langs, proef de sfeer en leer meer over de bij.

Het entreebewijs geeft ook toegang tot Museum de Koloniehof.

Geopend van 11.00 – 17.00 uur

www.bijenenzo.nl

Foodzoekers middagen in de kolonie

Posted by in Geen categorie | juli 1, 2017
Reacties uitgeschakeld voor Foodzoekers middagen in de kolonie

Ontdek zelf hoe lekker en gezond voedsel wordt gemaakt. Landbouwe (Bouwe Ruiter) organiseert in samenwerking met het Kiemhuis Foodzoekersmiddagen op de Koloniehof in Frederiksoord. Bijen spotten, aardappels rooien, appels proeven en je eigen crêpes bakken. Het kan allemaal deze zomer tijdens de Foodzoekersmiddagen. Een leuk en leerzaam uitje voor kinderen en natuurlijk ook voor de groot(ouders) of verzorgers.

De Foodzoekersmiddagen vinden plaats op:

Donderdag 13, 20 en 27 juli en 3, 10 en 17 augustus van 13.00 – 16.00 uur

De kosten bedragen € 5,00 per kind, volwassenen € 7,50
(de entree is inclusief entree museum de Koloniehof en crêpe-pannenkoek)

De Koloniehof, Kon. Wilhelminalaan 87, 8382 GC Frederiksoord, tel. 0521 382 712

Welkom Toen Welkom Nu in de Koloniën van Weldadigheid

Ervaar het ongelooflijke verhaal van de Koloniën

Posted by in Geen categorie | mei 23, 2017
Reacties uitgeschakeld voor Ervaar het ongelooflijke verhaal van de Koloniën

Begin 19de eeuw richtte generaal Johannes van den Bosch in Frederiksoord de Maatschappij van Weldadigheid op. In amper zeven jaar tijd werden er zeven Koloniën in Nederland en België gebouwd. Vandaag dragen deze Koloniën samen hun gedeeld verleden uit en zijn ze genomineerd voor de UNESCO-Werelderfgoedstatus. Vanaf nu te zien in de Koloniehof de nieuwe audiovisuele presentatie die dit unieke verhaal van armoedebestrijding opnieuw tot leven brengt.   Zie voor meer informatie: www.kolonienvanweldadigheid.eu 

 

Verhalenwandeling door de Koloniën van Weldadigheid

Posted by in Geen categorie | april 5, 2017
Reacties uitgeschakeld voor Verhalenwandeling door de Koloniën van Weldadigheid

Op zondag 9 april  nemen deskundige gidsen u mee op een fraaie verhalenwandeling door het ‘Buitenmuseum’ De Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord.  De route voert langs Rijks- en Provinciale monumenten met elk hun geschiedenis.

Nederland telt vele prachtige museumcollecties over geschiedenis, beeldende kunst, natuurhistorie, economie, wetenschap, techniek en volkenkunde. Grote en kleinere musea vertellen onmisbare verhalen. Ze bewaren alles dat van tijdloze, onschatbare waarde is. Collecties zijn het geheugen van een stad, een streek, van ons land en daarmee van onszelf. Elk museum, elke collectie toont een deel van een geweldige rijkdom. Een enorm cultureel kapitaal. U kunt het ontdekken, binnen en buiten de muren van het museum de Koloniehof.

Start: 13.30 uur in Museum de Koloniehof, Frederiksoord

 

Rondrit met de Kolonietram op 2e Paasdag

Posted by in Geen categorie | april 5, 2017
Reacties uitgeschakeld voor Rondrit met de Kolonietram op 2e Paasdag

De nostalgische Kolonietram van Museum de Koloniehof, met plaats voor zo’n 50 passagiers, rijdt op tweede Paasdag maandag 17 april voor de individuele bezoekers. Van 14.00 tot 15.00 uur wordt een prachtige rondrit gemaakt langs de monumenten in het gebied. Een ervaren gids vertelt het boeiende verhaal achter het karakteristieke landschap en de monumentale bebouwing in het koloniegebied. Een ritje met de Kolonietram voegt een aantrekkelijk stukje extra beleving toe aan het museumbezoek.

Kaartjes voor de rit zijn op die dag verkrijgbaar aan de balie van Museum de Koloniehof aan de Koningin Wilhelminalaan 87 in Frederiksoord.

Dag van de cultuur op 8 april- Ervaar de rijkdom aan cultuur in de gemeente Westerveld

Posted by in Geen categorie | april 5, 2017
Reacties uitgeschakeld voor Dag van de cultuur op 8 april- Ervaar de rijkdom aan cultuur in de gemeente Westerveld

De vier musea in de gemeente Westerveld hebben het initiatief genomen om op 8 april het culturele zomerseizoen te openen met een estafette van optredens en speciale presentaties van muziek- en dansgroepen en kunstenaars uit de gemeente. Naast het bijwonen van een grote diversiteit aan optredens kunt u in de musea de tentoongestelde beeldende kunst, keramiek, schilderijen, sieraden en textiele werkvormen bewonderen. Al deze activiteiten en exposities zijn vrij toegankelijk – voor museumbezoek geldt de normale toegangsprijs.  

 

 

 

 

Kunstenaars in De Koloniehof
Textiele werkvormen van Janneke Hogerheijde en Keramiek en schilderijen van Frans en Margriet van de Brink uit Dwingeloo.

Kunstenaars in Museum Valse Kunst|
Schilderijen van Daisy Walraven uit Dwingeloo en beelden van Wessel Bezemer ook uit Dwingeloo.

Kunstenaars in het Oermuseum
Margit Borst uit Dieverbrug zal sieraden tentoonstellen en Trees Stegeman uit Uffelte toont keramiek.

Kunstenaars in Miramar Zeemuseum
Jenny Nes uit Diever toont haar schilderijen en Annette Kiewiet uit Vledder toont stenen beelden.

Zeemuseum Miramar presenteert tevens een tentoonstelling van kunstenares Charlotte Beunders met de titel Verborgen Schoonheid. Er zijn schilderijen te zien met als thema de Zeeuwse onderwaterwereld.

Dit evenement wordt mogelijk gemaakt met steun van alle deelnemers en financiële ondersteuning van de Gemeente Westerveld.

Museum de Koloniehof

Posted by in Geen categorie | maart 7, 2017
Reacties uitgeschakeld voor Museum de Koloniehof

In het Museum de Koloniehof beleeft u het unieke verhaal van de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. De plek waar Johannes van den Bosch in 1818 als sociaal econoom met carte blanche van Koning Willem I invulling gaf aan een sociaal experiment.  De expositie biedt een aansprekend totaaloverzicht van het ontstaan van de Maatschappij, de initiatiefnemer Johannes van den Bosch en een informatieve inspiratiefilm over de gezamenlijke geschiedenis van alle zeven koloniën van 1818 tot 1830. U kunt het leven ervaren van de kolonisten die hier in het gebied hebben geleefd en waarvan de sporen nog steeds zichtbaar zijn in het landschap. Daarnaast zult u vanaf de zomer tevens in de Koloniehof kennis kunnen maken met de nieuwe ontwikkelingen in het gebied op weg naar de mogelijke Werelderfgoedstatus van UNESCO middels een inspirerende tentoonstelling in het gebouw achter de Koloniehof.